21.06.2018

50 jaar HURCO-gereedschapsmachines – 50 jaar innovatie

Korte doorlooptijden en een uitstekende precisie in alle bewerkingsstappen zijn de kenmerken van alle HURCO-machines.  Met een innovatieve computerondersteunde besturing begon in 1968 in de Amerikaanse staat Indiana het succesverhaal van HURCO.

De snelste manier naar het gereed product

Gerald Rock (links) en Edward Humston (rechts)

Als vertegenwoordiger van de installatiefabrikant Humston Companies heeft Gerald Roch ervaren dat fabrikanten van enkelstuks en kleine series in de metaalbewerking nauwelijks economisch kunnen werken door het handmatige instellen en de productiecontrole.  De ingenieur kwam met het idee om metaalbuigmachines te voorzien van een geautomatiseerd besturing. Wat vandaag de dag vanzelfsprekend lijkt, was op dat moment absoluut nieuw. Computers werden in hun vroege jaren alleen in openbare instellingen ingezet en waren ook zeer groot en duur. Maar Gerald Roch en zijn commerciële partner Edward Humston geloofden in deze visie en hebben in 1968 gezamenlijk HURCO Companies Inc. opgericht:
HU voor Humston,
R voor Roch en
CO Company)

’s Werelds eerste geautomatiseerde besturingssysteem voor metaalbuigmachines heette “Autobend”.  Al in 1969 begon HURCO met de verkoop van de besturingsunit, waarbij 21 particuliere aandeelhouders het nodige startkapitaal verstrekten. Maar pas in 1979 beleefde dit innovatieve systeemonderdeel zijn economische doorbraak. Gerald Roch had continu gewerkt aan het verbeteren van Autobend. Nu kon een 2-assige CNC-besturing de gewenste buighoek en tegelijkertijd de lengte van het werkstuk in de programmering bepalen.  Tegelijkertijd kreeg Autobend een innovatief installatiehulpmiddel waarmee gebruikers het programma zelf konden installeren. Dit gaf de machinebediener opnieuw de controle over het productieproces.

HURCO is al 50 jaar technologisch leider

Het oprichtings-idee van Gerald Roch is door HURCO consequent doorgevoerd: De toename van de winstgevendheid in de werkplaatsproductie – in het bijzonder van enkelstuks en kleine series – door het verminderen van de instel- en programmeertijden. Al in 1974 lanceerde de technologieleider de eerste CNC-gestuurde freesmachine op de markt.  Deze ontwikkelt zich tot het hart van het bedrijfsportfolio. Twee jaar later, in 1976, presenteert HURCO de eerste versie van dialoogprogrammering.  “Conversational programming” wordt wereldwijd gezien als een beslissende stap in de verdere technologische ontwikkeling.  In 1979 behaalt het bedrijf al meer dan 30 procent van haar omzet buiten de VS.  Voor de productie van besturingselementen worden steeds meer eigen machines toegevoegd.

HURCO 1992

In 1986 presenteerde HURCO de eerste 3-assige CNC-machine en in 2003 haar eerste 5-assige bewerkingsportaal.  Als gevolg van bedrijfsovernames en samenwerkingsverbanden groeit ook de aanwezigheid van HURCO op de Europese markt.  Duitsland als een industriële natie krijgt een belangrijke rol:  Sinds 1988 stuurt HURCO GmbH Duitsland in Pliening bij München, sales en customersupport in heel Europa aan.

 

Vanaf het allereerste begin heeft HURCO voortdurend geïnvesteerd, niet alleen in nieuwe producten, maar vooral in de verdere ontwikkeling van bestaande producten.  Het bedrijf heeft een groot aantal eigen ingenieurs, monteurs en IT-specialisten in dienst. In 1984 zorgt het dubbel-beeldscherm besturing Ultimax voor een verdere vereenvoudiging van de programmeerstappen, in 1997 komt het besturingssysteem VMax, in het jaar 2000 de WinMax-desktop en vervolgens in 2006 de software WinMax op de markt.  “De CNC-machines van HURCO worden voortdurend aangepast aan de veranderende klantwensen.  De werkstukken worden complexer en veeleisender.  We combineren nieuwe vereisten met de prestaties van onze CNC-besturing “, legt Michael Auer, Managing Director HURCO Duitsland, uit.  “Bij HURCO hebben we gestroomlijnde processen.  Dat biedt ons een snelle implementatie. ”

Klanten kiezen HURCO voor meer productiviteit

HURCO WinMax

Op de vraag: “Wat vind je leuk aan HURCO?”, plaatste 65 procent van de ondervraagden de prestaties van de besturing op de eerste plaats.  “Zelfs medewerkers zonder specifieke programmeervaardigheden kunnen snel worden ingeleerd.  Uiterlijk na twee dagen zijn nieuwe operators opgeleid aan de HURCO’s “, legt Michael Auer uit.  Ook dit maakt deel uit van HURCO’s concept van succes: Een uitgebreid aanbod van trainings- en serviceprogramma’s zorgt voor een samenwerking als partners.  Zo leert HURCO veel over speciale klantwensen en toekomstige trends.

„Never accept the status quo “, nooit tevreden zijn met het bestaande, is een motto van Gerald Roch.  Het bedrijf heeft alleen door haar uitvindersgeest meer dan 60 patenten kunnen registreren.  De mede-oprichter van HURCO zegt van zichzelf dat hij het geluk had om te zien hoe dingen zouden moeten werken, en altijd bekwaam personeel aan zijn zijde had.

Contact:
HURCO Werkzeugmaschinen GmbH
Imke Blohm
Gewerbestraße 5 a
D-85652 Pliening
Telefoon +49 89 905094 28
iblohm@hurco.de

 

Alexandra Banek
Contact

HURCO Werkzeugmaschinen GmbH
Alexandra Banek
Gewerbestraße 5 a
85652 Pliening

telefoon+49 (89) 905094 - 29
E-mail abanek@hurco.de