20.08.2015 | Klanten

Economisch in XXL

Knebel Metalltechnik GmbH vertrouwt op HURCO-machines

 Rendabel vanaf de eerste dag

Als loonbedrijf vertrouwt Knebel Metalltechnik GmbH vooral op HURCO-installaties. De aanschaf van de nieuwe portaalfreesmachine DCX 32-5SCi heeft vanaf de eerste dag de moeite geloond: ook bij hoogcomplexe werkstukken is deze onovertroffen in efficiëntie en bedieningsgemak.

 

 

Knebel Metalltechnik GmbH heeft tientallen jaren ervaring op het gebied van de installatie-, apparaten- en werktuigbouw en staat bekend als specialist in metaal- en houtbewerking. Dit loonbedrijf uit Frankfurt combineert traditioneel handwerk met hightech – en weet met zijn passie voor innovatieve oplossingen ook veeleisende klanten te overtuigen:

Eigenaar Edgar Knebel en zijn team van experts worden al in de fase waarin nieuwe onderdelen worden ontwikkeld, veel gevraagd als sparringpartner voor het voeren van intensief overleg over constructie en haalbaarheid. Met zijn buitengewoon flexibele productie vervult de Frankfurter onderneming ook complexe wensen van klanten snel, betrouwbaar en met kwaliteit. Omdat Knebel met zijn op efficiëntie gerichte ondernemingsstructuur beschikt over een machinepark met de meest uiteenlopende machines, is dit zowel mogelijk als het gaat om afzonderlijke onderdelen of speciale constructies als wanneer er kleine of grote series geleverd moeten worden. Een belangrijk aspect van het flexibele productieconcept van Knebel is de gecombineerde verwerking en de oppervlakteveredeling van metalen, kunststoffen, hout en glas.

Bijblijven op de markt van toeleveranciers

Ondernemingen uit de constructiebranche, de automobielbouw, het vliegtuigonderhoud en de vliegtuigbouw waarderen het uitgebreide leveringspakket van toeleverancier Edgar Knebel. Ook produceert Knebel onderdelen van staal, aluminium en edelstaal voor machinebouwers, bijvoorbeeld voor een fabrikant van meetapparatuur. De drievoudige meester in de modelbouw, meubelmakerij en lastechniek heeft de onderneming, die inmiddels tachtig medewerkers telt, op 25-jarige leeftijd na de dood van zijn vader overgenomen en naar het hightech-tijdperk geleid. Op het gebied van knowhow of concept, de vakkundigheid van zijn medewerkers of de technische outillage is hij zelfs in moeilijke tijden nooit compromissen aangegaan. Hij heeft altijd opengestaan voor nieuwe ontwikkelingen en loopt ook nu nog voorop. “Alleen zo kun je op de hooggespecialiseerde en snelle markt van toeleveranciers voortdurend bijblijven”, aldus Knebel. Kort samengevat luidt zijn motto: Mens en machine staan in het middelpunt. In zijn machinepark staan alleen al een dozijn freesmachines van HURCO – grotendeels vijfassers en daarnaast ook normale CNC-machines. Verder omvat het machinepark draaibanken, verspaningsmachines en alles wat nodig is voor plaatbewerking.

De 77-jarige directeur merkt op: “Dat ik tegenwoordig zelfs enthousiast ben over de computers in de machines, komt door de filosofie van HURCO om ingewikkelde techniek eenvoudig uit te voeren. Met de HURCO-besturing kan ik goed overweg en dankzij de instructie begrijp ik helemaal wat er gebeurt.” Het CNC-programmeren laat Edgar Knebel weliswaar over aan zijn team van vakmensen van de constructieafdeling, dat de kant-en-klare plannen direct vanuit het kantoor naar de machines stuurt. Maar met de WinMax-besturing van HURCO werkt Knebel ook graag af en toe zelf, omdat hij dan direct aan de machine opdrachten kan vastleggen en starten. Wat hij vooral waardeert, is de compacte besturing van het paneel met zijn weinige toetsen. “Dat vereenvoudigt het dagelijks werk en ook het inwerken van medewerkers. Met de WinMax gaat dit heel wat sneller.” Een ander punt dat geld waard is voor Edgar Knebel, is dat de programma’s op elkaar aansluiten: “Een onderdeel halverwege de bewerking van de ene HURCO-machine naar de andere verplaatsen en daar afmaken, is probleemloos mogelijk.” En ook de levenscyclus van een HURCO is dankzij de uitstekende technische dienst optimaal, waardoor de aanschaf uit zakelijk oogpunt eveneens de moeite loont.

Intelligente bewegingsbesturing

       

Ook zijn laatste aanschaf, de portaalfreesmachine DCX 32-5SCi van HURCO, levert zijn rendement al op. Deze machine blijkt een oplossing voor de eis van Knebel dat metaal en hout met één installatie bewerkt en dat deze installatie volledig benut moet kunnen worden. Met bijna 4.000 omwentelingen minder dan de vorige machine verbruikt de nieuwe aanwinst minder energie en is deze toch duidelijk sneller. Dit wordt mogelijk gemaakt door de softwaretool ‘Ultimotion’, een optie die de bewerkingstijden door middel van optimale verplaatsingswegen van 3.200 mm in de lengte, 2.000 mm in de breedte en 900 mm in de hoogte en door optimale aangrijpingspunten duidelijk verkort. Edgar Knebel: “Mijn medewerkers waren gefascineerd door de snelheid en precisie waarmee de werktuigen een werkstuk dankzij de intelligente bewegingsbesturing bewerken.” Dit, aldus de directeur, heeft een positieve invloed op de klanttevredenheid en op de rendabiliteit. De DCX 32-5SCi heeft hem bovendien overtuigd door zijn energiebesparing – en door het feit dat hij met zijn aandrijfvermogen van 54 kW en koppel van 85 Nm enorm rustig loopt en precisiewerk levert. Met veertig werktuigen heeft de automatische wisselbox nu twee keer zoveel tools als Knebels vorige machine. En ook de besturing is – zoals bij HURCO gebruikelijk – nauwkeurig en toch eenvoudig.

Knebel vertrouwt aan de nieuwe portaalfrees hoogwaardige metalen onderdelen toe voor de vliegtuigbouw. Met de DCX 32-5SCi kan hij de voor de aangeleverde gecertificeerde materialen geldende specificaties in zeer korte tijd uiterst nauwkeurig implementeren. De buitengewoon strenge afnamecontroles die in de luchtvaartindustrie worden gehanteerd, doorstaan ze vervolgens uitstekend. Daardoor verstevigt Knebel Metalltechnik zijn marktpositie in een economisch aantrekkelijk segment dat door zijn kwaliteitseisen en de grote aantallen seriematige onderdelen aanzienlijke marges belooft, aanmerkelijk. De optie om op verschillende machines tegelijk te produceren of in geval van schade uitwijkmogelijkheden te hebben, is voor Edgar Knebel dan ook het non plus ultra: “In de luchtvaart worden opdrachten ‘on demand’ verstrekt en uitgevoerd. Zodra het materiaal bij ons binnenkomt, moet de productie van start gaan. Logisch dat mijn medewerkers en machines hierop zijn ingesteld en dat partners die ons installaties leveren zoals HURCO, blijk moeten geven van echte kwaliteit.”

www.knebel-metall.de