20.04.2016 | Klanten

Flexibiliteit is voor het machinepark het hoogste gebod

20.000e bewerkingscentrum van HURCO gaat naar het productiebedrijf ENIG in de Allgäu

Bij de inrichting van zijn machinepark kiest het productiebedrijf ENIG al meer dan 30 jaar consequent voor de bewerkingscentra van HURCO. Nu zijn klantentrouw en toeval samengekomen: de onderneming uit de Allgäu bestelde een nieuwe VMX 42i – en kreeg de 20.000e HURCO-installatie.

In het familiebedrijf ENIG Gerätebau & Gravuren GmbH staat precisiewerk sinds de oprichting door Hans Entensperger in 1981 op een hoog plan. Tegenwoordig maakt deze toeleverancier met 60 medewerkers onderdelen voor productiemachines in de verpakkingsindustrie, waarbij het accent ligt op de branches levensmiddelen en medische techniek. Wanneer een toeleverancier met een middelgrote onderneming zich tussen de vele concurrenten op de markt ook op de lange termijn wil handhaven, moet hij zijn klanten iets speciaals te bieden hebben. ENIG overtuigt – behalve met technische knowhow – ook met een combinatie van redelijke prijzen en een snelle uitvoering van opdrachten.

“Op sommige dagen komt er ’s morgens een aanvraag bij ons binnen en wordt de partij ’s middags al afgeleverd”, zegt directeur Alexander Entensperger. Als gediplomeerd machinebouwer heeft hij de leiding over de productieafdeling en is hij verantwoordelijk voor de administratie en de zakelijke beslissingen binnen de onderneming. Alle klanten van ENIG bevinden zich in een straal van ongeveer honderd kilometer, waardoor een snel transport van de onderdelen vanuit Eisenberg in de buurt van Füssen mogelijk is.

Het direct reageren op de wensen van de klanten wordt mogelijk gemaakt door een modern machinepark, waarmee nauwkeurig en tegelijkertijd rendabel kan worden gewerkt. Alexander Entensperger: “Op HURCO-machines kunnen we op een ongecompliceerde manier volgens tekening programmeren en tegelijkertijd de goede kwaliteit realiseren die we wensen – dat is van onschatbare waarde.” Sinds 2004 is het aantal installaties van HURCO vergroot van 8 naar 24. En omdat de bewerkingscentra ook lang meegaan, koopt ENIG ze na het verstrijken van de leasecontracten aan. Wat de zoon van de eigenaar in het kort als volgt uitdrukt: “De machines zijn bijzonder robuust en betrouwbaar. Dat is voor ons een goede transactie.”

De 24e machine bij ENIG is tegelijkertijd de 20.000e door HURCO geproduceerde machine. Het 3-assige bewerkingscentrum VMX 42i maakt het mogelijk iedere verspaningstoepassing uit te voeren op topcapaciteit. Michael Auer, directeur van HURCO Deutschland: “De 20.000e HURCO staat hier in Duitsland. Dat is voor mij een duidelijk signaal welke betekenis Duitsland en Europa hebben als markten voor de werktuigmachinebouw”. Naar zijn mening bewijst het concept van HURCO hiermee zijn kracht, want de kwaliteitseisen in Duitsland zijn bijzonder hoog. Alexander Entensperger vindt het een goede zaak dat de 20.000e machine bij ENIG terecht is gekomen: “De bedieners werken met plezier aan de nieuwe machine en zijn happy, bijna zoals met een nieuwe privéauto.” En als echte ondernemer voegt hij er met het oog op zijn investeringsplan aan toe: “Wij verwachten dat de installatie bijdraagt tot een verhoging van de rendabiliteit.”

Dat de machines eenvoudig te bedienen zijn, is voor de toeleverancier essentieel. Hij beweegt zich in een markt waar de concurrentie groot is – ook wat personeel betreft. ENIG weet stand te houden door zijn medewerkers goed op te leiden en zich tegenover grote ondernemingen te positioneren met een hoogwaardig machinepark en een familiaire sfeer. Want in de Allgäu is het vaak moeilijk om aan personeel te komen. Veel mensen werken liever bij grote bedrijven in stedelijke gebieden. Des te meer zijn ze bij ENIG aangewezen op machines die gemakkelijk te programmeren en te bedienen zijn. “Ook arbeidskrachten zonder specifieke programmeerkennis kunnen door vakmensen snel worden ingewerkt; na hooguit twee dagen zijn de nieuwe medewerkers opgeleid en kunnen ze met de HURCO’s werken.”

Dagelijks levert ENIG 400 verschillende onderdelen af. Daardoor worden hij en zijn team iedere dag weer geconfronteerd met nieuwe uitdagingen, aldus Alexander Entensperger. Het precieze doel van de door hem gemaakte artikelen binnen de verschillende, buitengewoon complexe machines is hem niet bekend. “Zo gaat het altijd. Wij krijgen een tekening van het betreffende onderdeel van de opdrachtgever en produceren het dan volgens die tekening.”

Het materiaal – kunststof, edelstaal, messing, aluminium – heeft ENIG in zijn onderneming op voorraad; slechts zelden levert de klant speciale, gecertificeerde materialen. Zo kan het team snel met de productie beginnen en hoeft de klant geen vertragingen op de koop toe te nemen door aankoop bij een derde partij. De specialisatie in de levensmiddelenbranche en de medische sector brengt met zich mee dat de oppervlakken glad en goed te reinigen moeten zijn.

Ook bij de investering in het nieuwe bewerkingscentrum VMX 42i had de ongecompliceerde en snelle programmering de hoogste prioriteit. Alexander Entensperger: “Wij werken met afzonderlijke onderdelen en niet met series en dan is het een voordeel, als de besturing eenvoudig te bedienen is.” In zijn vak moet hij kunnen vertrouwen op zijn machinepark. “Stilstand kunnen we helemaal niet hebben.” Vooral in periodes met veel stress zoals de vakantiemaand augustus, wanneer ook de helft van het personeel al met vakantie is, zou het een ramp zijn als er een machine uitviel. Uit ervaring weet de directeur: “Bij HURCO hebben we daar nog nooit problemen mee gehad: perfect voor ons toepassingsgebied, omdat de programmering zo gemakkelijk en de precisie zo groot is. Van doorslaggevend belang is voor mij de combinatie van gebruiksvriendelijkheid en geschiktheid voor het dagelijkse werk. En als er eens een keer een onderdeel versleten is en vervangen moet worden, is dat er de volgende dag.”

Entensperger constateert dat er steeds meer vraag is naar complexe onderdelen – tot nu toe is het aandeel van deze onderdelen in het ordervolume van zijn onderneming gestegen tot 10%. En omdat deze onderdelen lastiger zijn te programmeren, draagt deze 10% in belangrijke mate bij tot de omzet. Voor de productie hiervan wordt een 5-assige machine gebruikt. “Daarmee maken we geen alledaagse onderdelen die ook op een 3-assige machine kunnen worden geproduceerd, maar bijvoorbeeld schuine gaten of afschuiningen die niet met de profielfrees kunnen worden bewerkt.” Het voordeel van de HURCO-machines, aldus Entensperger, is dat met iedere machine alles gedaan kan worden. Zijn medewerkers programmeren de tekeningen meestal direct op de machine – tenzij ze bijvoorbeeld zeer gecompliceerde onderdelen moeten maken aan de hand van 3D-modellen. Dan wordt het model als DXF-bestand ingelezen op de console van de NC-besturing, waarna de bewerking kan beginnen. “De HURCO’s nemen dat direct over, dat is heel gemakkelijk in te voeren.”

De ondernemer beschouwt zijn bedrijfsmodel als solide. Hij is zich bewust van zijn afhankelijkheid van de ontwikkeling van de afnemersmarkten Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Brazilië: “Wij zijn opdrachtnemer. Onze klanten vertrouwen op onze prestaties. Die moeten we weliswaar iedere dag opnieuw waarmaken, maar daar gaan we van beide kanten als partners mee om – omdat we succesvol willen zijn. We zijn nu eenmaal echte ondernemers, principieel in onze opstelling maar tegelijkertijd ook serieus en betrouwbaar.” Aan de dagelijkse uitdagingen waarvoor de markt ons stelt, verandert dat niets. “Alles wat we nu zien, is een momentopname. Producten, kwaliteit, levertijden en prijzen kunnen morgen totaal anders zijn.” Kort, maar direct beschrijft hij ook zijn relatie tot de hoofdleverancier van zijn installaties: “We zijn tevreden. Als we niet tevreden waren geweest, zouden we niet meer bij HURCO zijn. De installaties dragen in belangrijke mate bij tot de goede concurrentiepositie van ENIG.”

www.enig.de

Alexandra Banek
Contact

HURCO Werkzeugmaschinen GmbH
Alexandra Banek
Gewerbestraße 5 a
85652 Pliening

telefoon+49 (89) 905094 - 29
E-mail abanek@hurco.de