22.04.2018 | Klanten

De Hurco freestechnologie is zo gezegd de ruggengraat van ons bedrijf.

We bestellen een HURCO ook wel eens telefonisch.

Al meer dan 20 jaar brengt het door de eigenaar geleide familiebedrijf Teplast in het Westfaalse Ahaus, kunststoffen van allerlei soorten in vorm voor zeer verschillende toepassingsgebieden. In de succesvolle geschiedenis van het bedrijf hebben de CNC-bewerkingcentra van Hurco een vaste plaats.

 

“Het begint wanneer de klant een probleem heeft en we het kunnen oplossen met kunststof”, zegt Herbert Terbrack, directeur van Teplast Herbert Terbrack GmbH & Co. KG. Het productiebedrijf is gespecialiseerd in complexe engineeringtaken met kunststoffen en heeft ook buiten Duitsland naam gemaakt met deze knowhow als toeleverancier voor bijna alle industriële sectoren. Dergelijke gebundelde expertise in de bewerking van allerlei soorten kunststoffen is zeldzaam. Teplast biedt zijn klanten niet alleen de productie van zeer complexe componenten gemaakt van zogenaamde thermoplastics, maar ook uitgebreid advies over de keuze van het meest geschikte materiaal voor de toepassing. Meer dan 200 kunststofuitvoeringen met verschillende chemische en fysieke eigenschappen, heeft het bedrijf in bewerking – vrijwel alles wat de markt te bieden heeft. “Deze gespecialiseerde kennis kan alleen worden verkregen door jarenlange ervaring”, zegt Herbert Terbrack.

„Wij zijn kunststof-mensen.“

De oprichter van Teplast noemt zijn bedrijfsportfolio graag “high-end kunststofverspaning”. Hij legt uit: “Voor onze klanten zijn kwaliteit en snelheid bepalend, de prijs minder. Daarom vertrouwen we al vele jaren op Hurco op het gebied van freesmachines, met name de 5-assige CNC-bewerkingscentra. “De machines maken het simultaan frezen van uiterst complexe onderdelen met een uitstekende precisie mogelijk.

 

Met de dialooggeoriënteerde Max5-besturing kunnen zelfs complexe componenten binnen een korte insteltijd worden gerealiseerd. Op basis van een tekening, een voorbeeld of een programmaregel ontwikkelen de ontwerpers van Teplast het gewenste werkstuk samen met de klant. “Het gaat soms in een handomdraai en soms wordt het een veelomvattend project”, lacht Terbrack.

Zijn eerste CNC-machine van Hurco kocht de oprichter van Teplast in 1998. Het bedrijf was toen vier jaar oud en telde ongeveer twaalf werknemers. Eerder had de afgestudeerde econoom al cnc-machines uit Japan geprobeerd. Herbert Terbrack blikt terug: “Destijds hadden we iets nodig voor kleinere hoeveelheden en beslisten we voor een BMC 30-freesmachine van Hurco. De gemakkelijke programmering overtuigde ons. “Sindsdien heeft Teplast stap voor stap aandacht besteed aan technisch meer veeleisende werkstukken. En met succes: het familiebedrijf telt vandaag de dag meer dan 100 mensen. Ongeveer 80 – waaronder 20 vrouwen – werken in de productie als verspaningstechnoloog. Er wordt in drie ploegen gewerkt, dag en nacht. Het aantal CNC-bewerkingscentra in het machinepark is gegroeid tot 25.

“We gaan tot het fysieke uiterste.”

De grootte van de bij Teplast geproduceerde werkstukken varieert van vijf bij vijf millimeter tot vier bij twee meter. Dit vereist een grote flexibiliteit in denken en op het gebied van machines. “Onze productie is een goed op elkaar ingespeeld team”, zegt de ondernemer. Voor hem is het realiseren van klantwensen van het grootste belang. Hij verklaart: “Pas als we zeggen dat het niet gaat, dan gaat het ook echt niet.”

Om maximale nauwkeurigheid te garanderen, investeert de specialist in kunststofbewerking continu in meetgereedschap. Herbert Terbrack ziet de uitdaging voor de toekomst om aan de steeds toenemende nauwkeurigheidseisen te voldoen: “Mijn vader heeft nog met de duimstok gemeten, daarna kwam de rolmaat, de mechanische en digitale schuifmaat. Vandaag de dag wordt verwacht dat we op de micrometer nauwkeurig werken. “Hij vervolgt:” Kunststoffen vervangen conventionele materialen vaak in bestaande ontwerpen. Hier kunnen voor kunststof niet de bestaande toleranties overgenomen worden, want thermische uitzetting of vochtopname leiden vaak direct na de bewerking al tot vorm- en maatveranderingen. “De stap van metaal- naar de kunststofverspaning gaat dus niet vanzelf. “Kunststof heeft een speciale verspaningsstrategie nodig”, voegt Terbrack toe. Bij het verspanen van kunststof is het materiaalgedrag eerder de focus. Kunststoffen moeten volledig anders worden geklemd dan metaal. Deze omstandigheid wordt vooral bij uitgebreide bewerking duidelijk. Een kunststof werkstuk reageert anders en heeft een heel ander resonantiegedrag. Onze verspaningsstrategieën volgen deze specifieke vereisten. Onze specialistische kennis is gebaseerd op tientallen jaren ervaring. Wegens deze specialistische kennis geeft Teplast er de voorkeur aan zijn werknemers zelf op te leiden. Verspaningstechnologen die hun opleiding buiten het bedrijf hebben afgerond, kunnen er bij Teplast nog iets bijleren.

Goede service zorgt voor beschikbaarheid.

Het succes van Teplast is ook het verhaal van een groeiend partnerschap, zegt Herbert Terbrack. Op basis van dit vertrouwen werd ook al eens een Hurco telefonisch besteld. De directeur heeft een aanvallende investeringsstrategie en dat is tot nu toe heel goed gegaan. “Als er vraag is en we medewerkers hebben die de machine kunnen bedienen, houden we ons niet altijd aan de investeringsplanning”, legt hij uit. Een inwerkperiode is er nauwelijks, de uniform uitgevoerde machines maken een flexibele wisseling van medewerkers van machine naar machine mogelijk. “Wanneer de Hurco inbedrijfsteller wegrijdt, gaat de machine de volgende dag in productie. Met de Hurco CNC-bewerkingscentra bereiken we een technische inzetbaarheid van meer dan 95 procent. Dit is cruciaal voor ons omdat de productietijden strak getimed zijn “, zegt Herbert Terbrack.

Solid-Model-Optie van Hurco in test

Om de succesreeks van Teplast te kunnen voortzetten, betekent voor de ondernemer ook zijn productaanbod constant aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen. Terbrack test momenteel de Solid Model-optie van Hurco. Deze stap maakt het programmeren van 3D-modellen nog efficiënter en aanzienlijk minder foutgevoelig, omdat de STEP-bestanden rechtstreeks door de Hurco-machines kunnen worden geïmporteerd. Over de resultaten kan de directeur nog niets zeggen, de testfase loopt nog. Maar hij is er zeker van dat Teplast zich samen met Hurco verder zal ontwikkelen. “Hurco-freestechnologie is zo gezegd de ruggengraat van ons bedrijf”, zegt Herbert Terbrack.

www.teplast.de

Alexandra Banek
Contact

HURCO Werkzeugmaschinen GmbH
Alexandra Banek
Gewerbestraße 5 a
85652 Pliening

telefoon+49 (89) 905094 - 29
E-mail abanek@hurco.de