15.12.2017 | Klanten

Afzetzuil naar wens

Intuïtieve dialoogbesturing verhoogt de flexibiliteit in de productie

Het bedrijf Happy to have produceert hoogwaardige afzetzuilen van V4A-roestvrij staal in zijn eigen CNC-productie. Van meer dan 100 afzonderlijke onderdelen worden de afzetzuilen individueel aangepast aan de wensen van de klant. Om dit op een economisch aantrekkelijke manier te kunnen aanbieden, ontwikkelt Happy to have alle losse onderdelen zelf en produceert deze op CNC bewerkingscentra van HURCO.

 

 

 

 

 

 

Een bedrijfsidee en kwaliteitseisen die de verwachtingen van zijn leveranciers overtroffen, waren voor Michael Braun aanleiding om zich met eigen productie op de markt te vestigen. Hij besloot om zijn importhandel stop te zetten en zijn eigen kleine productie voor beweegbare afzetzuilen op te zetten. In een online winkel kunnen klanten nu hun “afzetzuil” samenstellen. Elke afzetzuil wordt uit meer dan 100 afzonderlijke onderdelen volgens de wensen van de klant gemonteerd. Door eigen productie kan Happy to Have ook op maat gemaakte producten produceren, zoals afzetzuilen met een dikkere wanddikte of met een ander aandrijfsysteem. Om dit aan klanten voor een aantrekkelijke prijs te kunnen aanbieden, maar toch economisch de moeite waard, gebruikt Braun drie CNC-bewerkingscentra van HURCO.

Het bedrijf is gespecialiseerd in de vervaardiging van producten die snel worden geassembleerd uit een bestaande catalogus van afzonderlijke onderdelen. Daarom was Michael Braun op zoek naar robuuste machines met hoge prestaties en veel flexibiliteit. “En die waarvoor je weinig ruimte nodig hebt,” voegt hij eraan toe, denkend aan zijn kleine productiehal. Drie criteria waarvoor HURCO geschikte machines in zijn portefeuille heeft. Uiteindelijk was de doorslaggevende factor voor de beslissing echter de intuïtieve bediening van de machines van de aanbieder uit Pliening nabij München. “Met de besturing van andere fabrikanten was de eerste indruk al erg complex”, herinnert Michael Braun zich in de beginfase. Een Youtube-film over HURCO’s dialoogbesturing leidde tot zijn interesse en na een bezoek aan de stand van de machinefabrikant op de AMB 2014 stond zijn keuze vast.

 

Alle HURCO-machines zijn uitgerust met de dialoogbesturing “Max 5”. Hun krachtige CNC-besturingssoftware WinMax vereenvoudigt het programmeren. De besturing spreekt voor zich, zodat een korte inleiding tot het begrijpen van de werking voldoende is. Zelfs eigengeschoolde werknemers kunnen snel met de besturing werken. Dit verkort de tijd die nodig is voor nieuw programmeren of herprogrammeren enorm. Om volledig te kunnen profiteren van de mogelijkheden van de machine, bezochten Braun en zijn vrouw, met wie hij samen het bedrijf runt, het HURCO Training Center in Verl, waar ze applicatie-engineers op de vingers keken en profijt hadden van hun ervaring. Ze hebben het vervolgens uitgeprobeerd en hun eigen ervaring opgedaan – tot de processen perfect, eenvoudig en winstgevend waren, herinnert Sabrina Braun zich: “Zo goed en zo zeker dat we deze konden uitleggen aan onze eerste werknemers.”

 

De prototypes die Braun produceerde op zijn eerste aankoop, het instapmodel VMX 10i van HURCO, bleken veelbelovend. Hij realiseerde zich al snel dat hij in staat was om tegen een prijs te produceren die in de markt werd geaccepteerd, en in een kwaliteit die hij zo niet kon importeren. Het resultaat is een uitschuifbare verkeerspaal van V4A roestvrij staal met LED-waarschuwingslicht om ingangen, parkeerterreinen of soortgelijke ruimtes te beschermen. In een tegen vuil en water afgesloten behuizing zit een hefcilinder van 10 bar, die werkt bij temperaturen van minus 30 tot plus 80 graden Celsius. De verkeerspaal is ontworpen voor 80.000 onderhoudsvrije cycli en kan zelf worden geïnstalleerd.

 

De kwestie van het relatief dure roestvrij staal beantwoordt Michael Braun op zijn eigen manier: “De klant moet blij zijn met de afzetzuil, vandaar onze bedrijfsnaam” Happy to have “. Het bewerken van het materiaal met de juiste gereedschappen op een HURCO is geen probleem: het ontwerp in combinatie met de besturing en de exakte programmering maakt het mogelijk om de werkstukken winstgevend te bewerken en hoogwaardige onderdelen te produceren. Je produceert immers geen complexe componenten, maar massieve, robuuste componenten. Ze moeten echter precies passen, legt Tobias Hillebrand uit, operator bij Happy to have.

 

Ondertussen is Happy to have’s team gegroeid tot acht medewerkers en produceren de bewerkingscentra van HURCO meer dan 85.000 zuilcomponenten per jaar in vier verschillende configuraties. Braun was in staat om de visie te realiseren van het produceren van hoogwaardige, maar eenvoudig te installeren afzetzuilen voor parkeerplaats-, huis- en garage-inritten en om de verkoopkanalen smal te houden. Architecten, planbureaus, tuiniers en landschapsarchitecten of huiseigenaren doen een beroep op hem, legt Braun uit. “Ik begon zelf te produceren omdat ik hoge kwaliteit voor een goede prijs wil bieden. En dat is precies wat ik in Duitsland kan doen met mijn idee en de machines van HURCO. ”

www.braun-antriebe.de

 

Alexandra Banek
Contact

HURCO Werkzeugmaschinen GmbH
Alexandra Banek
Gewerbestraße 5 a
85652 Pliening

telefoon+49 (89) 905094 - 29
E-mail abanek@hurco.de